Termodinamični rekuperator

ELFOFresh EVO ponuja aktivno termodinamično rekuperacijo tako poleti kot pozimi. Opremljen je visoko učinkovitim lamelnim izmenjevalnikom, ki zagotavlja izredno majhne upore skozi celoten delovni proces kar vidno zmanjša celotno energetsko porabo naprave.
Tradiconalni statični rekuperatorji so podvrženi velikim obremenjujočim uporom zračnim tokov skozi izmenjevalne filtre, kar ustvarja večjo porabo električne energije. To v celoletnem ciklu znatno dvigne porabo energije.

ELFOFresh EVO odvaja odpadni zrak in dovaja očiščen in klimatiziran svež zunanji zrak. Škodljive elemente, ki so prisotni v zunanjem zraku, odpravlja učinkovit sistem filtracije, ki deluje tudi na drobne delce in nanodelce, ki so najbolj nevarni za zdravje ljudi, saj dosežejo pljučne alveole in od tam vstopijo v kri. Elektrostatični filter, ki ga je enostavno odstraniti, se lahko z enostavnim pranjem popolnoma regenerira.

Notranji zrak (A), izsesan iz najbolj umazanih in najbolj vlažnih prostorov, kot so kopalnice in kuhinja, prehaja skozi uparjalnik (B) toplotne črpalke, ki pridobiva svojo toploto pred odvodom (C). Preko kroga hladilnega sredstva se izkoriščena toplota množi in se preko kondenzatorja (E) prenaša na zunanji svež zrak (D), ki ga predhodno filtriramo in segrevamo (F), preden se vnese v bivalno okolje, kot so dnevne sobe in spalnice.

Zahvaljujoč 4-potnemu ventilu se hladilni plinski cikel obrne, tako da se ”hlad”, ki ga vsebuje odpadni zrak (A), odvzame v kondenzacijski (B), preden izvedete izgon (C).
Zunanji zrak (D) se filtrira in nato ohladi in po potrebi razvlaži s prehodom skozi uparjalnik (E), preden se dovede v prostor (F).

V vmesnih sezonah so zunanje podnebne razmere, zlasti zvečer, lahko prijetnejše od notranjih.
Pametna zasnova ELFOFresh EVO omogoča v teh primerih dovod svežega zunanjega zraka za klimatizacijo prostorov z minimalnimi stroški s preprostim delovanjem ventilatorjev.